• Ви знаходитесь : » ЗУСТРІЧ » СЛОВО » Новоприбулі з України у Монтреалі

Новоприбулі з України у Монтреалі

Надруковано у газеті "Гомін України" за 20 січня 2003 р.

Вже добрих п'ять років як у Монтреалі активно діє «3устріч» — Товариство новоприбулих з України.

Немає ніякої таємниці у тому, що тут і там можна почути не дуже приємні відгуки про так звану «четверту хвилю» іміґрантів з України. Мовляв, вони вередливі і до активної участи у житті української громади не охочі.

Тим приємніше зауважити протилежні явища, а саме: до таких українці Монтреалю зараховують наше Товариство «3устріч». Не від однієї людини з нашої громади мені довелося почути гарні відгуки про її учасників.

Дійсно, майже у всіх цьогорічних подіях в житті української громади Монтреалю «3устріч» опікувалася своєю, часом відповідальною і важливою ділянкою праці.

Від початку року «зустрічани» брали активну участь у параді з нагоди ірляндського Дня Святого Патрика, яка відбулася у центрі Монтреалю і є традиційним святом не лише для його господарів, але й для інших народів багатокультурного Квебеку. До речі, українці вперше долучилися до паради саме цього року, що дозволить нам показати на широкий загал наші традиції і звичаї.

Після Святого Патрика ми мали видовищне театральне дійство, яке відбулося у домівці УНО на Великодні Свята. Організаторами вистави спільно з Українським Національним Об'єднанням виступило наше Товариство «3устріч» з Монтреалю.

Не можна не згадати і про подію, яка, безперечно, запам'яталася багатьом нашим людям. Про урочисте відзначення 11-ої річниці Незалежности України у Монтреалі чимало людей згадувало як на сторінках українських часописів, так і засобами канадського телебачення і радіо.

Монреальські виборці у Оттаві
Члени «3устрічі» з одним з організаторів фестивалю Юрком Штиком.
Зліва стоять: Андрій Борис, Юрко Штик, Оксана Герич, Павло Шовгенюк,
Леся Бобик, Зоряна Мельничук, Галина Джула і Марта Сидор. Спереду: Наталя Джула і Олена Кулішова.
Світлина: Святослав Борис

А під час проби святкового концерту з нагоди річниці Конґресу Українців Канади у Монтреалі до організаційноі праці ювілятів місцевого відділу КУК, очолюваного о. Ігорем Куташем, також долучилося Товариство «3устріч», завдяки старанням якого наші гості пережили багато радісних почуттів і мали святковий настрій.

У своїх найближчих плянах «3устріч» організує допомогу безпритульним і дітям-сиротам в Україні. Ініціятором цієі акції  виступила голова Товариства «3устріч» і просто чудова людина Наталя Шульга.

А невтомна і винахідлива Оксана Герич — одна з найактивніших учасниць «3устрічі» — вже готується «вдихати сценічну душу» у кольоритних персонажів славнозвісного українського Вертепу. Одним словом, про новоприбулих з України у монтреальській громаді є добра думка. А мені хотілося б за це подякувати Наталі Шульзі і Оксані Герич, Марті Сидор і Ларисі Каспірович, Люді Кулішовій, Зоряні Мельничук, Павлові Шовгенюкові, Миколі Кулішову, Андрієві Борисові і всім-всім нашим «зустрічанам»...

Святослав Борис

Українські бібліотеки в мережі